Често задавани въпроси

1.Въпрос:Къде точно се намира The Economy Guest House в центъра на София?
Отговор: The Economy Guest House се намира в най-атрактивната част в центъра на София на малката улица "Веслец" в близост до ъгъла с бул. Мария Луиза. Улицата е първата успоредна на известния бул. "Мария Луиза".
2.Въпрос:Коя е най-лесният начин за достигане до The Economy Guest House?
Отговор: От летище София и Централнаl Автобусна / Гара ние препоръчваме "ОК Супертранс" таксита. Фирмата има таксита до входа на летище София и автогарата или да заявите предлаганата от нас Pick-Up услуга.
3.Въпрос:Какво ще кажете за Настаняване / време за настаняване?
Отговор: Ние нямаме строго определено време за настаняване. Ако желаната стая е свободна можете да го направите незабавно. Времето за освобождаване на стаите е до11:30 AM.
4.Въпрос:Ако пристигна със закъснение или след полунощ?
Отговор: Нашата къща за гости е отворена 24 и ние нямаме ограничения във времето или вечерен час, въпреки това, винаги е добра идея да се информира, ако смятате, че може да закъснеете или настаняването бъде късно вечерта.
5.Въпрос:Може ли да се организира посрещане на летището, за мен?
Отговор: Да, можем. Ако имате нужда от кола, моля отбележете в резервационната форма, като може да се свържете с нас и по имейл или телефон с точната информация за вашия полет (Полет №, Пристигане в София -час).
6.Въпрос:Мога ли да платя с моята кредитна / дебитна карта? В каква валута ?
Отговор: В момента ние не приемаме плащания чрез кредитни или дебитни карти. Винаги можете да теглите пари от най-близките банкомати, разположени в непосредствена близост до The Economy Guest House . Ние приемаме плащания в евро и български лева, въпреки че плащания с щатски долари също е възможно.
7.Въпрос:Има ли някаква отстъпка за групи?
Отговор: По принцип, ние предлагаме конкурентни цени за групи и дълъг период на престой, нощувките трябва да се предплащат. За запитвания, свържете се с нас чрез имейл с подробно описани детайли.
8.Въпрос:Как мога да анулирам или да променя моята заявка за резервация?
Отговор: Всички резервации направени по електронната поща трябва да бъдат отменени или променени най-малко 48 часа преди датата на пристигане да бъдат приети от администратора. Ако решите да промените или да отмените, удължи времето на престоя си, информирайте администратора най-малко 48 часа предварително.